Малина Хімбо-Топ (Рафцакю) – купити саджанці малини (купить саженцы). Ремонтантний сорт. 

Хімбо-Топ (Himbo-Top) – зареєстрована торгова марка для сорту Рафзаку (Rafzaqu).
Ремонтантний сорт малини виведений селекціонером Пітером Хауенштайном на дослідній станції Рафз (Швейцарія) в результаті схрещування сортів Отм Блісс та Хімбо Квін (Рафзетер).

Сорт Хімбо-Топ вирізняється досить великим розміром ягід у порівнянні з іншими ремонтантними сортами. Середня вага ягід складає від 5,0 до 8,0 г., плоди не дрібнішають наприкінці сезону.

Ягоди мають привабливий зовнішній вигляд, яскраво-червоного кольору, не темнішають, мають середню щільність та легко знімаються з плодоложа.

Плодоношення малини Хімбо-Топ розпочинається орієнтовно на один тиждень пізніше сорту-стандарту Отм Блісс. В умовах центральних регіонів України урожай починає дозрівати з першої декади серпня, збір триває 6 – 8 тижнів в залежності від погодних умов зони вирощування. При вирощуванні у плівковій теплиці збір урожаю триває до кінця жовтня.

Продуктивність сорту Хімбо-Топ висока, в дослідженнях дослідної станції Тонгерен (Бельгія), урожайність сорту Хімбо-Топ склала 3,0 кг з рослини, що на 50% вище, ніж у відомого сорту Отм Блісс.

Рослина сильноросла, не вимоглива до родючості грунту, формує довгі латеральні плодові гілочки, тому рекомендована ширина міжрядь має становити щонайменше 3,0 м. Для полегшення збору продукції бажано підв’язувати однорічні пагони до тимчасової шпалери.

Сорт малини Хімбо-Топ придатний для отримання двох врожаїв – у серпні-вересні на однорічних пагонах та у червні наступного року на минулорічних пагонах, що перезимували.

Сорт малини Хімбо-Топ стійкий до кореневих гнилей, зокрема фітофторозної гнилі кореня – в дослідженнях рослини не проявляли ознак ураження навіть при висаджуванні на тестовій ділянці, що була інфікована патогеном Phitophtora fragaria var. rubi. Тому це один з небагатьох сортів малини, які можна успішно вирощувати на грунтах важкого механічного складу.

Завдяки тривалому періоду плодоношення та привабливому вигляду ягід сорт малини Хімбо-Топ придатний для вирощування продукції на свіжий ринок, проте також чудово підходить для переробки на варення, джеми, пюре та швидкозамороженої продукції (IQF).

Підвищена стійкість до хвороб та невисокі вимоги до родючості грунту дозволяє успішно використовувати сорт Хімбо-Топ у органічному (біологічному) виробництві.

Комерційні пропозиції на високоякісний сертифікований садивний матеріал малини Хімбо-Топ та інших сортів:

  • комерційна пропозиція від розсадника ФруТек знаходиться за посиланням http://www.ft.ua/raspberry_tray/
  • комерційна пропозиція від розсадника RW Walpole (Великобританія) знаходиться за посиланням http://www.ft.ua/raspberry-walpole/

З питань придбання високоякісного садивного матеріалу малини та інших ягідних культур звертайтесь в ТОВ ФруТек: 0432603080, 0672603080, 0992603080, office@ft.ua.